SMAK AV HÖGTID

Låt julen bli en smaklökarnas högtid. Baka saftiga och goda fruktkakor och chokladtryfflar till dessertbordet. Duka upp med skinka, Janssons frestelse, prins-korvar, alla sorters sill, köttbullar och traditionell julmat. Njut av vinterns dignande julbord och laga gärna maten från grunden. Här på Bergvik har vi allt du behöver för att arrangera en tindrande och sprakande julfest.

Mortel, Hemtex, 129 kr. Kakao, ICA Maxi, 39,90 kr.
Bricka, Cervera, 179 kr. Bunke, Cervera, 249 kr. Köksassistent, Cervera, 5 999 kr.

ENGELSK FRUKTKAKA

2 dl torkade aprikoser, 1 dl russin, 1 dl torkade blåbär, 1 dl mörk rom, rivet skal av ½ apelsin, rivet skal av ½ citron, 200 g smör normalsaltat, 2 dl strösocker, 2 krm salt, 3 ägg, 3 dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver.

Glasyr:
1½ dl florsocker, 1½ msk vatten, 1 dl frysta lingon, 2 msk strösocker.

Gör så här:
Finhacka aprikoserna. Lägg all torkad frukt i en skål och rör i rom, skal av apelsin och citron. Låt det dra minst 1 tim. Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker och salt poröst. Rör ner äggen, frukten och mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 min. Låt kakan kallna. Pudra med florsocker innan servering.

CHOKLADTRYFFEL

300 g mörk choklad av god kvalité, 2 dl vispgrädde, 20 g smör, krossade pistagenötter.

Gör så här:
Koka upp grädde i en kastrull. Hacka mörk choklad och lägg den i en porslinsskål. Sätt skålen med choklad över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Vispa långsamt ner grädde till en jämn smet. När chokladsmeten är helt blank, rör i smöret. Rör tills chokladsmeten blir blank igen. Häll ut tryffeln på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1–2 timmar. Forma sedan små chokladtryfflar av smeten, ta hjälp av en sked eller ett kuljärn. Du kan också fylla en spritspåse med smet och spritsa ut små kulor. Rulla varje chokladtryffel i krossad pistage. Njut!

Vi reserverar oss för pris- och produktförändringar.
Publicerad: 16 november 2018