Jul, juligare, juligast

Nu är december igång och årets mysigaste månad är redo att ta fart. Se till att pynta hemmet till max för den perfekta julkänslan samtidigt som du testar nya juliga recept till julbaket. Glöm inte bort att även pynta dig själv, kanske med något juligt smycke. I denna veckas inspirationsgalleri hittar du inspiration till hur du kan skapa den perfekta julkänslan i alla dess former.












Saffranskransar med mandelfyllning
1. Värm mjölk, socker och saffran till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ägg, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet till en slät deg. Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller ca 5 min med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
2. Vispa ihop fyllningen med elvisp till en jämn smet. Ta upp degen på bakbordet och dela i två delar. Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllning. Skär rektangeln i tre bitar på längden och vik eller rulla ihop varje bit till långa remsor. Fläta ihop remsorna och forma till kransar på plåtar med bakplåtspapper. Fäst ihop degändarna med varandra och ställ ev en tom konservburk i mitten så hålet inte jäser ihop. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
3. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Recept från Stora Coop
Saffransmuffins med frosting
1. Mortla ½ msk av sockret med saffran. Vispa ägg, saffranssocker och resten av sockret pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i äggsmeten tillsammans med färskosten. Vispa försiktigt till en jämn smet.
2. Fördela smeten i 16 muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.
3. Vispa ihop ingredienserna till frostingen. Spritsa eller klicka frostingen på muffinsen.
Recept från Stora Coop
Skumrutor med kokos
1. Blanda gelatin och hett vatten i en kopp och låt svälla ca 5 min.
2. Vispa ihop socker, kallt vatten, äggvita och vaniljsocker till ett lätt skum med elvisp. Ringla ner gelatinet under vispning och fortsätt vispa med hög hastighet i 10–15 min.
3. Blanda kokos och kakao och strö ut hälften av blandningen i en djup form med måtten 30x20 cm. Bred ut äggvitesmeten i formen och strö över resten av kokosblandningen. Låt vila i kylen minst 3 tim.
4. Skär i rutor och doppa kanterna i kokosen som ligger kvar i formen.
Recept från Stora Coop
Allt material är framtaget för inspiration. Vi reserverar oss för pris- och produktförändringar.
Publicerad: 2 December 2019